PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
 

Wat is immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis, vaardigheden en praktijken van vandaag, die mensen hebben meegekregen en graag willen doorgeven voor de toekomst. Je vindt ze in feesten en rituelen, in dans en muziek of in sport en spel, in eetculturen, in circus of carnaval. Het gaat om oude landbouwtechnieken of over de vaardigheden van vakmensen. Immaterieel erfgoed gaat mee met de tijd, verandert en evolueert met ons mee.
Immaterieel erfgoed is wellicht het meest bekend vanwege de erkenningen op de
Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.


Waarom een campagne?
Wereldwijd groeit de voorbije jaren steeds meer de aandacht voor het levende erfgoed van tradities, ambachten, rituelen ... Daar heeft UNESCO veel mee te maken. 20 jaar geleden werd het startschot gegeven voor een internationale conventie rond immaterieel erfgoed waarin 181 landen de krachten bundelen om beter zorg te dragen voor dit levendige erfgoed.
Eén van de streefdoelen van UNESCO is om met alle landen samen immaterieel erfgoed meer zichtbaarheid en erkenning te geven. Voor de twintigste verjaardag van de UNESCO 2003 Conventie lanceert UNESCO zo zelf een verjaardagscampagne en roept iedereen op om méé te doen.
Iets wat wij in Vlaanderen voluit gaan doen! Want dit levende erfgoed zit dan wel overal, het is nog lang niet bij iedereen bekend. En hoewel vele mensen het evident vinden om zorg te dragen voor erfgoed zoals bv. monumenten of oude kunst, staan ze meestal niet bij stil het erfgoed dat ze zelf doen en dragen. Daar willen we verandering in brengen! Het feestjaar is aanleiding voor een grote communicatie-actie. In 2023 willen we dat iedereen (of toch bijna) weet wat immaterieel erfgoed is.


Wie is de Werkplaatsen immaterieel erfgoed.be?
Werkplaats immaterieel erfgoed is het aanspreekpunt voor en rond immaterieel erfgoed in Vlaanderen (en Brussel). De Werkplaats zet de diversiteit aan immaterieel erfgoed in de kijker, ondersteunt en adviseert de vele beoefenaars en betrokkenen door nauw met hen en tal van partners uit het ruime erfgoedveld samen te werken en doet aan kennisopbouw en -deling. Samen met de Vlaamse overheid, beheert ze de website immaterieelerfgoed.be.
Immaterieelerfgoed.be is dé centrale plek met informatie over immaterieel erfgoed, de betrokken organisaties en erfgoedzorg in Vlaanderen. Hier worden (erkende) praktijken, gewoontes en kennis in de kijker gezet. Het bevat ook inspirerende voorbeelden om erfgoedpraktijken levend te houden, relevante nieuwsartikelen, verdiepende publicaties en handige methodieken.
Het platform is eigendom van de Vlaamse overheid. De dagelijkse werking en het beheer ervan liggen in handen van Werkplaats immaterieel erfgoed.